Blogg

DSC03937_web Korsika Evy Bjerke 2013 P1050034 (2)_web chemin faisant 134_web 1238078_10151926699694224_225864039_n[2]_webIngrid og Liv på benkSONY DSC

På disse sidene vil vi legge inn litt småstoff, artikler eller lignende fra våre egne og deres turopplevelser i Frankrike. Send oss gjerne tekster som vi kan benytte, vi er interessert i reisebeskrivelser eller stemningsrapporter, prosa såvel som poesi!

MINNER FRA EN VINTUR I BORDEAUX, SEPTEMBER 2017

Hei, det har gått litt tid nå siden forrige vinklubb, hvor vi mimret over Bordeaux-reisen. Nok en gang var det bare positive uttrykk fra deltakerne…. jeg bestemte meg for å gjenskape den orienteringen vi fikk da vi ankom Domaine de Chevalier på den første vinsmakingen….  

Innlegget er sendt oss fra Wine Club de Norvége

«Om våren starter druene å vokse med en gang solen kommer
-først greinene, så bladene, så kommer druene. De våkner for å slikke sol og varme.

Men om våren har vi en stor fare, og det er frosten.
Dersom frosten kommer når druene har begynt å vokse, kan druene fryse i stykker.
Det hender at hele drueveksten blir ødelagt – fullstendig ødelagt – av frost, og ingen vinproduksjon blir mulig.
Derfor ser dere bålplassene rundt i terrenget. Når det er frostrisiko fyrer vi opp bål om natten, og redder den største delen av avlingen.
Da blir det fortsatt vin.

Om sommeren vokser druene – og vingården er en egen organisme som bader i sol og varme.
Druene vokser og blir modne.

Om høsten inspiserer vi dem grundig.
Hver jordhelling tar opp lys og varme forskjellig.
Vi inspiserer alle druer, og starter plukkingen der det er mulig. Vi begynner når solen har fått godt tak utpå dagen,
og vi velger drue for drue.
De moden plukkes, de som ikke er så modne kan stå til dagen etter.
Opptil 5 ganger kan vi besøke en plante for å få med bare de perfekte druene.

Vinproduksjonen gjennomføres med like stor grundighet som druedyrkingen.
Gjæring og lagring er like viktig.
Da får vi god vin, hvor smakingen er som å være på en konsert:

-først ser og luker vi – vi får en forventning
-så kjenner vi smaken. Først forsiktig, så kommer den.
-det kan være en eksplosjon i smak
-så kjenner vi videre – det er mer
-så toner det ut som det avsluttende fløytespillet i konserten

Da er det god vin.

Skål for vår anledning til å drikke dette!

 

 PÅ (EL)-SYKKELTUR I PROVENCE

Hele tiden mens vi syklet hadde vi hatt den takkete blondekanten av en fjellkjede i synsranden: de spektakulære Dentellene, «les Dentelles de Montmirail», så forbløffende og kunstferdig forrevne og gjennomhullet og inspirasjon for selveste Dantes Inferno, i et ellers så grønt og vennlig landskap i hjertet av Provence. Les mer her.

PÅ LETING ETTER DET GODE LIV I PROVENCE

Etter noen turer til den travle Rivieraen (det vi trodde var Provence), var vi begynt å lure på om vår hemmelige drøm om det gode liv i Provence bare var et produkt av vår egen fantasi: Vår drøm om eldgamle landsbyer med kirketårn, hemmelighetsfulle atrier med mosegrodde fontener, små utecaféer på landsbytorget, blomsterfylte smijernsverandaer på okerfargede stenvegger,  olivenlunder og søvnige småveier, var alt dette bare nostalgiske fantasier, eller enda verre, dyktige reklamefolks manipulering med vår virkelighetsforståelse? Les mer her.

DEN FRANSKE LANDSBYGDA – EN STEMNINGSRAPPORT PÅ TO HJUL

Vi våkner gradvis til lyden av fuglesang og den pirrende duften av lavendel blandet med fransk morgenkaffe som strømmer inn gjennom det åpne vinduet med kitthvite trådgardiner. Lyden av klirrende kopper og dempede stemmer blander seg inn i vår morgendøs, og vi forstår at det er tid for dagens første nytelse: fransk frokost i hagen. Les mer om Nyfrelst sykkelturist.

FRANKRIKE – SYKLISTENES MEKKA 

Les hele Gullen Øyeshaug sitt intervju med TransProvence her