Med Paris som nabo- slottsturen i det grønne

Når man sykler gjennom lyse løvskoger på stille skogsveier, gjennom åker og eng, har fuglekvitter i ørene og duft av gress og urter i nesen, kan man knapt tro at man her midt i alt dette grønne befinner seg bare en halvtimes tid med lokaltog fra storbyen, hovedstaden og kulturhøyborgen Paris.

 

I lettsyklet landskap kommer man innom flere hyggelige landsbyer, bl.a. Barbizon, «impresjonismens vugge». Man sykler ikke denne turen uten å bli berørt av slottenes imponerende dimensjoner og prakt med de tilhørende sirlig velholdte parkanleggene med skulpturer og fontener – helt uten sidestykke her oppe på berget – og bruker man litt tid på å sette seg inn i fransk historie med borgerskap, adel og kongemakt på forhånd, får man enda mer ut av turen. Kjente slott som Vaux le Vicomte, Fontainebleau og Rambouillet ligger på ruten, og turen avsluttes i Versailles, like ved Solkongens overdådige slott.

PROGRAM

Dag 1
Ta lokaltog fra Gare de Lyon i Paris til landsbyen Melun, som ligger i en buktning i Seinen like sørøst for Paris, og som kanskje er mest kjent for sin gode ost, Melun-brien. Her vil dere bli tatt vennlig imot på et hyggelig gjestehus/ chambres d’hôtes. Sykler og materiell vil bli utlevert av vertskapet. Middag på egen hånd (restaurantforslag for hver kveld finnes i ruteboken). Overnatting. (Ved manglende kapasitet, benyttes hotell «de charme» i Fontainebleau første natt).

Dag 2
De tre slotts rute: Vaux le Vicomte, Blandy og Fontainebleau. Turen går langs Seinen og på stille landeveier i en sløyfe nordøstover. Ta dere tid til å besøke det imponerende barokkslottet Vaux le Vicomte med sine franske hager. Slottet ble bygget i perioden 1658 til -61 av Nicolas Fouquet, som var ansvarlig for Ludvig 14.’s finanser. Blandy-slottet er et sjeldent eksempel på militærarkitektur fra Middelalderen. På turen inn til Fontainebleau med byens storslagne kongeslott, som du sikkert vil bruke ettermiddagen til å bli bedre kjent med, passerer du bl.a. middelalderlandsbyene Fontaine-le-Port et Samois-sur-Seine. Middag på restaurant for egen regning. Overnatting på hotell i Fontainebleau. 37 km (fra Melun) eller 57 km (fra Fontainebleau som rundtur).

Dag 3
Pedaltråkkende fører deg vestover gjennom den lyse 25.000 ha store Fontainebleau-skogen med rik fauna og flora og via sjarmerende landsbyer i hvilepuls på pariserlandsbygda. Pittoreske Barbizon kalles «impresjonismens vugge» takket være grunnleggerne av den kjente førimpresjonistiske «Barbizon-skolen» (Jean-François Millet, Théodore Rousseau og Jean-Baptiste Camille Corot), som malte naturen, landsbygda og lyset. De inspirerte en rekke senere impresjonister med forkjærlighet for landsbyen og distriktet. I Dannemois kan det kanskje passe med lunsj på restauranten Le Moulin de Dannemois, hvor den folkekjære sangeren Claude François hadde sitt hjem. Resten av etappen fører deg delvis på sykkelvei gjennom åkrer til dagens overnattingssted, høymiddelalderbyen Etampes rik på kunst og historie. Middag på restaurant på egen hånd. Overnatting på hotell. 54 km.

Dag 4
Du starter dagen i ro og fred på sykkelsti langs en liten elv og videre på landeveier med lite trafikk. Kongebyen Dourdan, der den ligger som inngangsporten til naturparken «Haute Vallée de Chevreuse», er en fascinerende by med ringmur og arkitektur fra 12-hundretallet. Byens slott og «La Porte de Chartres» er hovedattraksjonene. Dagsetappen tar deg gjennom Rambouillet-skogen fram til det imponerende slottet og parkanlegget i hyggelige Rambouillet, hvor du overnatter på hotell like ved slottet og det pulserende livet i gågatene. 54 km.

Dag 5
Etter noen kilometer befinner du deg i hjertet av Chevreuse-dalen, her er koselige landsbyer med sine karakteristiske vaskeplasser, kirker, klostre, slott og herskapshus. Turens endelige mål er Versailles, hvor dere gjerne kan sykle gjennom de velstelte parkene rundt Solkongens eventyrlige og overdådige slott. Middag på restaurant på egen hånd. Overnatting på hotell like ved slottet. 50 km.

DAG 6
Frokost på hotellet. Bruk gjerne formiddagen i Versailles-slottet. Forstadsbanen RER (eller lokaltog) tar dere enkelt inn til Paris sentrum.

Se flere sykkelturer

6 DAGER/ 5 NETTER (A)
5 DAGER/ 4 NETTER (B)

Avgang hver dag fra
1.4. – 31.10.

PRISER (A)
1 natt på «chambres d’hôtes» (eller hotell), tilsv. 3-stjerners hotell
2 netter på 3-stjerners hotell
1 natt på 4-stjerners hotell
1 natt på 2-stjerners hotell
Kr 9.550,- pr. person i dobbeltrom
Kr 2.600,- i enkeltromstillegg

PRISER (B)
Første overnatting og første sykkeletappe tas ut.
Startsted: Fontainebleau.
2 netter på 3-stjerners hotell
1 natt på 4-stjerners hotell
1 natt på 2-stjerners hotell
Kr 8.350,- pr. person i dobbeltrom
Kr 2.050,- i enkeltromstillegg

MÅLTIDER
Frokost f.o.m. dag 2 t.o.m. dag 6 (A) – 5 (B)

NIVÅ
Lettsyklet +. Middels i partier. Lengre strekninger på skogsvei og sykkelsti.

 


Print side