Cevennene- på silkeveien

Denne turen går i det vakre landskapet nord for Avignon og vest for Valence, i fjellområdet kalt Cevennene som er en del av det sydlige «Massif Central». Det er en variert og middels krevende fottur med sin frodige natur med kastanjelunder og motbærtrær, sine lyse, stupbratte kalkstensklipper og nakne topper med panoramautsikt. Vi følger de mange muldyrtråkk og stenlagte stier og  kommer forbi bondegårder, landsbyer, klosterruiner og festningsslott fra tidlig middelalder. Rundturer hvor vi kommer tilbake til samme turisthytte hver kveld.  Fremdeles bor det folk i området, og det er saue- og geitedrift på fjellgårdene vi passerer. Livlige elver, bekker og stryk frister til avkjølende bad.

Åpent fjellandskap veksler med myke og stille skogkledte stier, imponerende fjell, rislende fjellbekker med glassklare kulper og dype raviner. Her, i hjertet av regionen og nasjonalparken Ardéche, ble det i sin tid produsert kastanjer og silke i stor stil. Disse tider er forbi, men gamle og stemningsfulle kastanje- og morbærlunder vitner om fordums virksomhet, og man kan ennå besøke silkespinnerier som i dag er muséer. På gamle seterveier og stier tar en erfaren diplomert fjellfører oss med på denne ukelange turen til fots (6 netter – 7 dager) med et bosted på hele turen. I et naturskjønt og tilsynelatende menneskefritt område kommer vi likevel rett som det er gjennom små landsbyer som fremdeles er bebodd. I dag er de fleste innbyggerne saue- og geitebønder, og vi kan meske oss med ulike får- og geitoster. Lunsjen inntas i det fri og gjøres i stand av fjellføreren, alle hjelper til å bære maten. Her er mange bademuligheter, og så sant det er anledning, tar vi en kald avriving i forbindelse med pikniken. Vi innkvarteres i turisthytte med sjarm og god standard (2 – 4-mannsrom). Deilige måltider tilberedes av våre franske kolleger (vi har med egen kokk). Turen starter og slutter i lavlandet i det lille stedet Gua ved byen Aubenas, men tar oss i løpet av uken med helt opp til 1500 m.o.h. og praktfull panoramautsikt over Cevennene, Alpene, Provence-Alpene og Middelhavet.

PROGRAM

Dag 1
Dere møter guiden i landsbyen Gua kl. 15.30. De som ønsker, kan bli hentet i Aubenas i minibuss  og kjørt tilbake til Aubenas ved turslutt (på egen bekostning). Fra Gua går turen til fots gjennom den vakre Beaumedalen og tettstedet Beaumont, videre forbi le Fraysse og Sarrabache til les Eaux Marèches, hvor vi skal tilbringe de neste 6 nettene. 2,5 timers marsj, ca. 200 m stigning.

Dag 2
Turen går gjennom vakkert landskap med middelhavsvegetasjon, urter, blomster og eiketrær, gjennom dalføret Roubreau via små bortgjemte landsbyer som Joannas og Leyval, uberørte av tidens tann. Vi følger muldyrtråkk og seterveier og passerer flere «glemte» landsbyer på veien tilbake til les Eaux Marcèhes og vår overnattingshytte.  5 – 6 timers marsj, totalt ca.  600 m stigning.

Dag 3
I dag kjører vi til den lille plassen Chalas  hvor turen starter. Målet for dagen er fjellmassivet Tanargue. Underveis blir det bademuligheter! På steinlagte stier kommer vi stadig nærmere den mektige fjelltoppen Tanaris. Nyt fantastisk vakker utsikt underveis over de sydlige alper og den franske riviera!  Om ettermiddagen kommer vi tilbake til Eaux Marèches.  Ca. 6 timers marsj og 800 m total stigning.

Dag 4
Vi skal følge ytterkanten av fjellmassivet Tanargue i vakker villmark og gjennom eldgamle landsbyer bygget i sten som tradisjonen og den lokale byggeskikk tilsier – først Laboule, deretter Bouteillac – karakteristiske landsbyer for denne regionen. Underveis passerer vi tallrike små fjellbekker som forsyner den brede Beaume-dalen med friskt fjellvann på sin vei ned fra fjellet. Det blir anledning til en kald avriving i en (eller flere) av de mange elvekulpene. Ca. 6 timer og totalt 700 meter stigning.

Dag 5
I dag går ferden videre til nye trakter. Vi kjører sammen til Lourbaresse, den minste kommunen i Ardèche, en kjøretur på ca. 20 minutter. Derfra starter vandringen gjennom den vakre og ville Bornedalen, som skal utforskes like fram til landsbyen med samme navn. Borne er bygget rundt et gammelt middelalderslott, og landsbyen ligger malerisk til mellom fjellklipper og bekkefar. I dag skuer vi utover fjellene i Auvergne, fra Margeride til Aubrac-platået, og på klare dager kan man se helt til Alpene og Mont Blanc.  Ca. 6,5 timers marsj og totalt 680 m stigning.

Dag 6
I dag er det den grønne og fruktbare Drobledalen som skal utforskes, et av hoveddalførene i Piémont-Ardèchois. Vi passerer legendariske fjellandsbyer som Pourcharesse, Bolze og Travers, nennsomt vedlikeholdt og beplantet av lokalbefolkningen. I det frodige og terrasserte jordsmonnet dyrkes en stor variasjon av frukt, vin og grønnsaker. Ca. 5,5 timers marsj og totalt 600 m stigning.

Dag 7
Den siste turdagen setter vi kursen mot Perrier og deretter Brison. I Brison kan vi besøke det gamle tårnet der man i svunne tider overvåket vadestedet over elven. Fra tårnet kan man i dag skue utover fjellene i syd, fra det mektige Mont Ventoux til Provence-Alpene og Middelhavet, og dessuten se en stor del av fotturen vi nå har lagt bak oss. Fra Brison følger vi en gammel muldyrsti tilbake til Gua. Ca. 3,5 timers marsj og totalt 450 m stigning. Turslutt ca. klokken 14:30 i Gua.

Avgangsdatoer for 2023.
7.5. – 13.5., 14.5. – 20.5., 25.6. – 1.7., 16.7. – 22.7., 23.7. – 29.7., 6.8. – 12.8., 13.8. – 19.8., 3.9. – 9.9. Fjellførerne snakker brukbart engelsk.

Se flere fotturer

7 DAGER/ 6 NETTER

PRIS
Kr 9 750,-  pr person.
Transport mellom Aubenas og
Gua tur/retur i minibuss
kommer i tillegg 

LOSJI
«Gite» les Eaux Mareches, vakkert beliggende i fjellet/åsene. 2-4-mannsrom. Meget koselig nyrestaurert hus/hytte med høy standard. Felles bad og toaletter.

MÅLTIDER
Full pensjon fra middag dag 1 til frokost dag 7. Middagen er tilberedt av vår egen kokk og serveres av vår fjellfører. 1/4 vin og kaffe er inkludert.

GUIDE
Fransk fjellfører fra området med godkjent fjellførerutdannelse. Snakker greit engelsk.

ASSISTANSE
Bagasje, kun 1 kolli myk bag eller sekk, fraktes tur-retur Gua og les Eaux Mareches.

NIVÅ
Middels. 5-7 timers turer. Gode stier, relativt lettgått, men bratte partier. Høydevariasjon fra 200 m.o.h. til 1500 m.o.h. Alminnelig god form kreves, tren gjerne litt i forveien.

GRUPPEN
Internasjonal gruppe, 5 – 12 deltakere.

KLIMA
Stort sett varmt og tørt. Middelhavsklima. Regn kan forekomme. Kjølige netter og morgener.

OPPMØTE
Busstasjonen i Aubenas kl. 14.30. (SNCF-buss mellom Valence ev. Montélimar og Aubenas). Her møter Chemin Faisant og kjører fram til Gua for turstart, kr 350,- pr person tur-retur. De som kommer med bil, møter opp i Gua kl. 15.30.

NYTTIG LESING
Robert Louis Stevenson: På vandring med et esel i Cevennene
Alessandro Baricco: Silke

UTSTYRSLISTE
Les reiseinformasjonen under for mer nyttig informasjon og full utstyrsliste.


Print side