Normandie– historien, havet og havnehagene

Himmel, hav og strand i pastell, hvite klipper, irrgrønt innland med eplehager, beitende kyr og hester, kanaler, vakre bondegårder med bindingsverk og halmtak: så idyllisk er Normandie.

I tillegg kommer calvadosbrenneriene, gotiske katedraler, maleriske byer og landsbyer og tallrike krigsminnesmerker. Er du interessert i historie og kultur, alt fra vikingtid via middelalder og frem til den 2. verdenskrig og landgangen i Normandie, da er det her du skal sykle neste gang. Et vikingetokt fra nord ledet til grunnleggelsen av hertugdømmet Normandie i 911. Sagaen forteller at det var Gange-Rolv, sønn av Håkon Mørejarl, som ble lyst fredløs av kongen, og som derfor dro sørover på hærtokt med sine menn. Ennå finner vi her mange spor etter vikingene, både i navnet Normandie, og i de mange småstedene med navn som ender med vik, hamn og bec. Disse dagene skal vi pløye Normandies mangslungne historie og innbydende landskap fra Bayeux via Caen til Honfleur. Før vi starter syklingen den første dagen, passer det godt med et besøk i museet der vi kan se Dronning Mathildes berømte teppe i Bayeux, som i brodert ”tegneseriestil” beskriver slaget ved Hastings og hertug Wilhelm av Normandies erobring av England i 1066.

PROGRAM

Dag 1
Ankomst Bayeux etter drøye to timers togtur fra Paris. Gangavstand til det koselige hotellet, som ligger like ved museet med teppet i Bayeux fra det 11. århundre.

Dag 2
En rundtur på sykkel til Omaha Beach, åstedet for de alliertes landgang i Normandie D-dagen, den 6. juni 1944. Om man ønsker kan man fortsette utover langs strendene til den amerikanske krigskirkegården og det berømte Pointe du Hoc, der den tyske forsvarsskansen ble stormet av amerikanerne. 51 km.

Dag 3
Fra Bayeux til Caen. Det blir både hav og innland, krigshistorie og vakker natur denne dagen, hvor man blant annet kan besøke landgangsmuseet ”Musée du débarquement” i Arromanches og se de mange flytekaiene som fremdeles ligger i havet der Churchill fikk dem plassert i 1944. På veien kan man også gjøre et stopp ved slottet Fontaine-Henry fra 1600-tallet, som er åpent for besøkende. Regn med litt trafikk (men stort sett oppmerkede sykkelfelt) inn til Caen og vårt koselige hotell med sin renommerte restaurant. 57 km.

Dag 4
Fra Caen til Cabourg. Før vi sykler videre kan det passe med en liten sightseeingrunde i Caen, der det gamle festningsslottet og den gotiske  St.Pierre-katedralen fra 1200-tallet ligger i gangavstand fra hotellet. For interesserte kan vi også anbefale museet ”Le Mémorial de Caen”, som vi passerte på vei inn til byen, og som inneholder det meste av forrige århundres krigshistorie. Sykkelturen går langs kanaler og i åpent landskap ut til havet. 28 km.

Dag 5
Cabourg – Honfleur. Bruk lang tid på turen denne dagen, og ha kameraet klart idet vi sykler gjennom den lille middelalderlandsbyen Dives-sur-mer, og deretter passerer de vakre byene Deauville og Trouville, før vi setter kursen innover den frodige landsbygda. Nyt naturen, kulturlandskapet, synet av fredelig beitende kyr og hester, de kunstferdig og fantasifullt utformede gamle herskapshusene og bondegårdene. Underveis passeres mange koselige byer/landsbyer, deriblant den pittoreske Beaumont-en-Auge. Ikke mindre sjarmerende er Honfleur med sin gamle havn og sin rekke med høye hus langs bryggekanten. 48 km.

Dag 6
Fra Honfleur går det ofte busser til den staselige jernbanestasjonen i Trouville, hvor vi fortsetter med toget tilbake til Paris.

Se flere sykkelturer

6 DAGER/ 5 NETTER

AVGANGER
Hver dag 25.3. – 31.10.
Min. 2 personer

PRISER
3 netter på 3-stjerners hotell
2 netter på 4-stjerners hotell
Kr 9.950,- pr person i dobbeltrom
Kr 3.650,- i enkeltromstillegg

MÅLTIDER
Frokost f.o.m. dag 2 t.o.m. dag 6
Middag: Dag 2, 3 og 4

NIVÅ
Relativt lettsyklet.

 


Print side