Bordeaux-regionen

Bordeaux-vin kommer fra et stort område rundt byen Bordeaux i Sørvest-Frankrike. Fra nord til sør er området 105 km – fra øst til vest 130 km.

Spesielt de røde, men også enkelte av de hvite, regnes med blant verdens ypperste viner. Området er nøye regulert av lovverket, og bare vin dyrket innenfor dets grenser har rett til betegnelsen Appellation Bordeaux Contrôlée (AOC Bordeaux). I distriktet finnes ca. 7000 vineiendommer som kalles slott (Châteaux). Mange av disse produserer både rød-, hvit- og rosévin. Det kan være betydelige smaks- og kvalitetsforskjeller fra vin til vin fra de ulike underområdene. Det er vanlig at to eller flere druesorter (de vanligste blå druesortene er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot) dyrkes på samme eiendom, og den ferdige vinen er oftest en blanding av viner fra to eller flere druesorter. Det er en erfaringssak hvilken druesort som gir best resultat på det enkelte sted. Også de grønne druene blir til blandingsviner, og hoveddruetypene er Sémillon og Sauvignon Blanc.

På vår turs første utflukt konsentrerer vi oss om den flotte vinslottsruten i Medoc-området nord for Bordeaux, mens turen neste dag går østover i området med den vakre og verdenskjente vinlandsbyen Saint Emilion med sitt idylliske sentrum, monolittkirken, katakombene og alle vinbutikkene – ikke et øyeblikk er man i tvil om at det er vinen som er i fokus. Kveldene nyter vi i storslagne Bordeaux, i seg selv en reise verd.

PROGRAM

Dag 1
Ankomst Bordeaux om ettermiddagen. Transfer med egen buss fra flyplassen til det svært hyggelige 4-stjerners sentralt beliggende hotellet i Bordeaux. Gruppen blir tatt imot på hotellet av den engelsktalende vinkjennerguiden, som presenterer programmet sammen med en liten vinsmaking. Middag på egen hånd (selvvalgt restaurant, for egen regning).

Dag 2
Médoc: – Deres engelsktalende guide vil ta imot dere på hotellet etter frokost og ta dere med til bussen for dagens oppdagelsesferd på slottsruten i Médoc (La Route des Châteaux du Médoc). Dere stopper på Château Giscours – Grand Cru classé – for å besøke slottets vinkjeller og naturligvis få prøvesmake slottets vin. Château de Kirwan (Grand Cru Classé) i Margaux blir den prestisjetunge og flotte rammen for dagens vinsmakelunsj (ca. kl 12.45). Før dere går til bords, får dere omvisning på vinslottet og en vinsmaking. Etter lunsj går turen til hjertet av Pauillac-vinmarkene i Bages, og dere vil bli tatt vel imot på det kjente Château Lynch Bages (5. Cru Classé i Pauillac) for omvisning og smaking av slottets lekre viner. (Alternativt et annet slott i Pauillac eller St Esthèphe, for eksempel: Château Pedesclaux Grand Cru classé i Pauillac – etter tilgjengelighet). Guiden følger dere tilbake til hotellet i bussen og tar farvel for dagen. Middag på hyggelig restaurant i gamlebyen er inkludert (for eksempel Brasserie Bordelaise, L’Atelier de Franck, Chez Jean, Bistrot des Négociants eller Le Comestible).  Retur til hotellet til fots.

Dag 3
Saint Emilion (ca. 45 km øst for Bordeaux): Dere nyter først deres deilige kaffe og croissant til frokost på hotellet og møter deretter igjen guiden fra dagen før, som i dag tar dere med til den vakre vin- og middelalderlandsbyen Saint Emilion. Byen står på Unescos verdensarvliste over verneverdige landsbyer og kan nærmest karakteriseres som et museum under åpen himmel. Den er bygget rundt en enestående monolittkirke, og 70 hektar med underjordiske ganger er gravet ut i kalksteinsfjellet. Det er ikke bare katakombene og kirken som betar den besøkende i Saint Emilion, flere monumenter og ruiner fra romertiden finnes i byen og venter på å dele sin historie med dere. Vinmarkene som omkranser landsbyen, er verdenskjente. Dere starter dagens opplevelsesreise med en guidet omvisning (til fots) i landsbyen og gjør dere kjent med både la Tour du Roy, monolittkirken, katakombene og mer til. Turen går videre med buss ut i vindistriktene til et vinslott (Grand Cru classé) hvor dere sammen med prøvesmakingen får en liten orientering om Saint Emilion-vinene. Nokså lett lunsj på Grand Cru classé-slottet Château Champion (eller tilsvarende).  Måltidet får godt følge av Appellation d’Origine Controllée (AOC) Saint Emilion Grand Cru-viner og AOC Côtes de Castillon-viner. Retur til Saint Emilion og litt rusletid på egen hånd i smågatene. På veien tilbake til Bordeaux stopper dere på Château Franc Mayne, en vingård på 7 hektar, beliggende like ute i Saint Emilion-vinmarkene, med produksjon av Saint Emilion Grand Cru Classé-viner – omvisning og smaking. Neste stopp underveis legges til den lille familiedrevne vingården med biodynamisk druedyrking, Château Boutinet, hvor dere tas hjertelig og uhøytidelig imot for en presentasjon og smaking av deres Bordeaux Supérieur- og Bordeaux Clairet-viner. Retur til hotellet. Dere tar farvel med guiden etter to interessante dager. Middag på restaurant i gamlebyen (gåavstand fra hotellet).  Overnatting på samme hotell.

Dag 4
Bordeaux – Etter frokost på hotellet settes bagasjen i resepsjonen. Nyt dagen i denne flotte byen, se de fine fasadene, fontenene, plassene – byen er moderne og trendy, men har likevel en mangeartet historie å fortelle. Turistkontoret arrangerer guidede omvisninger til fots i sentrum, kanskje en fin introduksjon til byen?  (Vi kan gjøre avtale for grupper). Besøk også La Cité du Vin – et nytt opplevelsessenter og museum for den vininteresserte. Lunsj på egenhånd. Transfer fra hotellet til flyplassen avtales alt etter tidspunkt for flyavgang.

Se flere vinturer

4 DAGER/ 3 NETTER

AVGANGER
Hver dag 15.4. – 15.10.

FOR GRUPPER (min. 6 deltakere)

PRISTILBUD
regnes for hver gruppe etter ønsket periode, antall deltakere og programinnhold. Programmet kan tilpasses etter behov.

TILVALG
Guidet omvisning i Bordeaux DAG 4

Besøk på et vinslott i St Germain de Puch (ettermiddag dag 3) med produksjon av Bordeaux-viner, de holder interessante små kurs:
– ”Atelier Assemblage” (2 timer): Lær kunsten å komponere din egen vin
– ”Atelier vendanges à la main»: Vær med på håndplukking av druer (bare i sesongen) med påfølgende gastronomisk buffetlunsj i vinkjeller (inkludert gårdens viner)
– ”Atelier Vin et Fromages”: Smak 3 typer vin til 9 forskjellige oster og lær om og opplev hvordan smakene kompletterer hverandre

INNHOLD (kan tilpasses)
Organisering av programmet.
3 overnattinger i dobbeltrom/enkeltrom med frokost på 4-stjerners hotell.
2 lunsjer inkludert vin/ drikkevarer.
2 middager (uten drikkevarer).
Besøk/ omvisninger/ prøvesmakinger som nevnes i programmet.
Transport med buss (inkludert utgifter til sjåfør) på 2 dagsutflukter.
Engelsktalende guide på de to dagsutfluktene (ikke om kveldene).
Transfer i egen buss fra/ til flyplassen ved ankomst / avreise.

INKLUDERER IKKE
Flybilletten tur/ retur Bordeaux.
Middag første kveld og drikkevarer til de øvrige middagene.

 

 

 

 

 


Print side