Alsace

I det nordøstlige hjørnet av Frankrike ligger Alsace avskjermet av Vosgesfjellene i vest og Rhinen i øst. Bortsett fra en minimal fremstilling av rødvin og rosé, er dette et område for hvite, tørre viner samt god musserende, AOC Crémant d’Alsace.

 

I Alsace fokuserer man på druetypen, noe som er litt ufransk. Ofte er vinene laget kun på én druetype. Som i Tyskland er Riesling-druen den høyest skattede, men fordi jordsmonn og klima er ulikt det tyske, blir Alsace-Rieslingen ofte modnere, fyldigere og med mer innslag av tropisk frukt. De gjæres som regel tørre. Sylvaner og Pinot Blanc har også stor utbredelse, i likhet med Gewurztraminer (uten tødler over u’en i Frankrike). Sylvaner og Pinot Blanc-druene gir mer nøytrale viner, men de er friske og velegnet til mat. Gewurztraminer er svært aromatisk med aro­maer som likner roser, litchi og krydder. Druen gir normalt moderat friskhet, og får lett et høyt alkoholinnhold. Pinot Gris gir fyldige, litt fete viner med moden frukt og de beste har et tydelig mineralpreg. Muscat er en aromatisk drue som gir vin som dufter som muskatell-borddruer, og som kan smake litt krydret og litt rosinaktig.

Flotte Strasbourg og den hyggelige vinlandsbyen Barr (ca. 4.900 innbyggere) blir basene under denne turen. Det blir undervisning i Alsace-viner, vinsmakinger, guidet tur ute i vinmarkene, besøk på vingård og fritid for sightseeing på egen hånd i Strasbourg.

PROGRAM

Dag 1
Ankomst Strasbourg. Innsjekking på hyggelig og sentralt beliggende 3-stjerners hotell. Middag på egen hånd, gjerne på en av de stedstypiske Alsace-restaurantene med regionalt kjøkken i den koselige bydelen La Petite France.

Dag 2
Etter frokost tar gruppen morgentoget til Barr på egen hånd (togbilletten er ikke inkludert, ca. 45 min.) for en heldagsopplevelse i Bacchus’ tegn. Bagasjen leveres på hotellet.
Kl. 09.00 starter dere med tur til fots fra Barr ut i vinmarkene sammen med engelsktalende guide med gode vinkunnskaper. Dere vil selv bli aktivisert, og turen er lagt opp både morsomt, engasjerende og pedagogisk. Her er det mye vinkunnskap å hente. Pass på anledningen – still spørsmål!
På vingården Clos Folie Marco inviteres dere til vinsmaking av to av gårdens egne viner.
Pic-nic-lunsj (inkludert) utendørs (om været tillater det) på vingården Clos Folie Marco.
Om ettermiddagen blir det kurs i Alsace-vinenes forskjellige aspekter – fra Alsace-viner i et historisk perspektiv, via jordsmonn, parsellenes beliggenhet, druetyper osv. til den ferdige vinen, det være seg Sylvaner, Gewurztraminer, Riesling osv. Kurset holdes i en sal, og dere får smake 6 viner i løpet av kurset.
Nok et vingårdsbesøk og smaking ligger i programmet: Le Domaine Hering. Tillater tiden og været det, avsluttes heldagsopplevelsen med en kort spasertur i Clos du Gaensbroennel-vinmarkene.
3 retters-middag og overnatting på godt 3-stjerners hotell i Barr.

Dag 3
Frokost på hotellet. Retur med tog til Strasbourg, avreisetidspunkt etter eget ønske (hyppige avganger). Bagasjen settes på hotellet i Strasbourg, og dere benytter dagen til sightseeing på egen hånd. Listen over severdigheter er lang: Notre Dame-katedralen, Place de la Cathédrale med byens eldste hus, det kjente Maison Kammerzell. Legg gjerne turen innom muséer som Musée du Palais Rohan, Musée Alsacien og Musée d’Art Moderne et Contemporain. I den sjarmerende bydelen La Petite France er det folkeliv og trivelige spisesteder, og kanskje frister et lite cruise med elvebåt på elven L’Ill.
Om kvelden blir det nok et vininnslag: i vinsmakekjelleren til restauranten Le Gruber (www.legruber.com) smaker dere 3 viner sammen med en «bretzel» – en slags saltkringle fra Alsace. Deretter blir det 3-retters middag i samme restaurant.
Overnatting på samme hotell som ved turens start.

DAG 4
Frokost på hotellet. Hjemreise.

 

Se flere vinturer

4 DAGER/ 3 NETTER

AVGANGER
Hver dag 15.4. – 15.10.

FOR GRUPPER (min. 6 deltakere)

PRISTILBUD
regnes for hver gruppe etter ønsket periode, antall deltakere og programinnhold. Programmet kan tilpasses etter behov.

INNHOLD (kan tilpasses)
3 netter i dobbeltrom/ enkeltrom på 3-stjerners hotell
3 frokoster
1 vinkursdag som programmet viser dag 2
1 pic-nic-lunsj (dag 2)
2 treretters middager (uten vin/ drikkevarer)
1 vinsmaking i Strasbourg
Organisering og oppfølging av programmet

 

 

 

 

 


Print side