Champagne

Champagne-distriktet ligger 10-15 mil nordøst for Paris, rundt byene Reims og Epernay. Vinen er frisk og syrlig, men ville neppe ha oppnådd sin store berøm­melse (og sine høye priser) hvis den ikke hadde gjen­nomgått den spesielle annengangsgjæringen som gjør den karbondioksidholdig eller musserende.

 

I hovedsak lages vinen av tre druetyper: Den grønne Chardonnay og de blå Pinot Noir og Pinot Meunier. Druene presses, og produsentene må være ytterst forsik­tige for å unngå at de blå skallene setter farge på vinen. Gjæringen foregår som for hvite viner. Hver druetype gjæres for seg. Når de såkalte basevinene er ferdige, blandes de innbyrdes, det lages en «cuvée». Blandingen består ofte av viner fremstilt både av blå og grønne druer fra de forskjellige markene innen distriktet, og varierer en god del fra hus til hus.

PROGRAM

Dag 1
Ankomst Paris med fly og videre med TGV-toget til Champagne-Ardenne-stasjonen enten fra Paris sentrum eller fra Charles de Gaulle-flyplassen (for egen regning). Minibussen venter dere på stasjonen og kjører dere til Epernay, champagne-hovedstaden i regionen Champagne. Innsjekking i dobbelt- eller enkeltrom på det sentralt beliggende og hyggelige 3-stjerners hotellet. Middag på egen hånd og for egen regning.

Dag 2
EPERNAY – til fots
Frokost på hotellet. Kl. 09.00 (eller senere etter avtale) møter den engelsktalende vinkjennerguiden dere i hotellets resepsjon og tar dere med på en introduksjonstur til fots i Epernay med rik arkitektur spesielt fra det 19. århundre. Naturligvis vil dere bli presentert for den majestetiske Avenue de Champagne, hvor verdenskjente champagnehus ligger side om side, og videre Hôtel de Ville (rådhuset), teateret, Notre Dame-kirken, og St Martin-portalen fra det 16. århundre, et av Epernays eldste monumenter.
Ca. kl. 12.00: Lunsj for gruppen på et av byens hyggelige brasserier.
Kl. 14.30 – 16.00: Lite champagnekurs med smaking av 3 typer champagne hos C-Comme Champange (www.c.comme.fr) i Epernay – (pristillegg for dette kurset, minimum 6 deltakere). Skulle det være ønskelig, finnes det flere og mer avanserte kurs.
Kl. 16.30 – 18.30: Besøk i et av de store Champagne-husene:  Mercier, Moët et Chandon eller lignende. (Guiden forlater dere etter dette besøket).
Kl. 20.00: Middag på den rustikke og svært hyggelige restauranten Cave à Champagne (www.la.cave-a-champagne.com). Retur til hotellet til fots. Overnatting på samme hotell.

Dag 3
LA MONTAGNE DE REIMS – utflukt med minibuss.
Frokost på hotellet. Ca. kl 09.30: Guiden henter dere på hotellet med minibuss (dere sjekker ut av hotellet og legger bagasjen i bussen).  Dere legger ut på tur i retning la Montagne de Reims med mange små champagnelandsbyer. Dagens program starter med guidet omvisning i Hautvillers – en sjarmerende og typisk champagnelandsby som gjerne blir kalt champagnes vugge, ettersom Dom Perignon – champagnes ”far” – ble født nettopp her. Dom Perignon var munk i Hautvillers-klosteret, og det var ca. i år 1670 han kom fram til metoden for å produsere champagne. Legg spesielt merke til de flotte smijernsskiltene!
Kl. 11.00 – 12.00: Besøk og champagneprøvesmaking på en liten familiedrevet champagnegård i eller i nærheten av Hautvillers.
Kl. 12.30 – 14.00: Lunsj på restauranten le Caveau i Cumières (www.lecaveau-cumieres.com) i rustikk champagnekjeller hugget ut i krittfjellet. Videre går turen på ”la Route Touristique” bl.a. via Verzenay (med tårnet og møllen fra det 19. århundre) og Verzy.
Kl. 15.00-16.00: Besøk på Phare de Verzenay med ”Musée de la Vigne”:  vin/ champagnemuseum med panoramautsikt utover champagnemarkene. Her får dere en introduksjon til tilblivelsen av denne edle drikk fra druene på vinstokken blir til de musserende dråper.
Ca. kl. 17.00: Ankomst Reims, Champagne-regionens administrative hovedstad med bl.a. den kjente katedralen, hvor Frankrikes konger ble kronet. Liten guidet tur til fots (hvis ønskelig) før innsjekking på 4-stjerners hotell i sentrum. Guiden takker for seg.
Ca. kl. 20.00: Middag på restaurant i gangavstand fra hotellet.

Dag 4
Frokost på hotellet og fritid før retur til Norge. Tog direkte fra Reims til Paris eller fra TGV-stasjonen (8 km utenfor byen) til Paris eller CDG-flyplassen og retur til Norge for egen regning.

 

 

 

Se flere vinturer

4 DAGER/ 3 NETTER

AVGANGER
Hver dag 15.4. – 15.10.

FOR GRUPPER (min. 6 deltakere)

PRISTILBUD
regnes for hver gruppe etter ønsket periode, antall deltakere og programinnhold. Programmet kan tilpasses etter behov.

INNHOLD (kan tilpasses)
Organisering av programmet.
3 overnattinger i dobbeltrom med frokost (2 netter på 3-stjerners hotell i Epernay, 1 natt på 4-stjerners hotell i Reims).
Transfer i minibuss fra TGV-stasjonen Champagne Ardenne til hotellet i Epernay ved ankomst.
Engelsktalende vinkjennerguide dag 2 og 3 (ikke på kveldstid).
Guidet omvisning i Epernay dag 2.
Lunsj i brasserie i Epernay dag 2.
Besøk hos et stort champagnehus.
Middag på god restaurant i Epernay dag 2.
Transport i minibuss (med guide) dag 3 (ikke kvelden i Reims).
Guidet omvisning i Hautvillers.
Omvisning og prøvesmaking på champagnegård i Hautvillers-området.
1 lunsj i Cumières (dag 3) (lunsjen for sjåføren fordeles på gruppen).
Besøk på Phare de Verzenay og Musée du vin de Chapagne.
Guidet omvisning i den historiske bydelen i Reims (hvis ønskelig).
Middag siste kveld i Reims.

INKLUDERER IKKE
Middag ankomstdagen.
Reisen fra Norge til TGV-stasjonen Champagne Ardenne.
Reisen hjem til Norge fra Reims.
Drikkevarer til måltidene.
DAG 2: Tilvalg: Champagnesmakekurs.
Evt. transfer fra hotellet i Reims til jernbanestasjonen siste dag.
Reiseforsikring og private utgifter.

 

 

 


Print side