Baskerland- havet, naturen og fargene

Du vil sannsynligvis falle pladask for temperamentet, sjarmen, varmen, fargene og kontrastene helt nede i sekskantens venstre hjørne.

Fra den mondene badebyen Biarritz, kjent som et eldorado for surfere, for sine gode golfbaner og for sitt livlige natteliv, fører pedaltråkkene deg først sørover langs kysten med steile klipper og lange sandstrender med panoramautsikt utover Atlanterhavet og til Spania. Sykkelruten fører deg videre innover i landet på fransk side i grønn og vilter fjellnatur. Maleriske landsbyer med fremtredende kulturarv og rike tradisjoner må dele på din oppmerksomhet med vakkert og vidt utsyn fra høydedrag og åser. Du kommer innom landsbyer som Sare, Ainhoa og Saint Jean Pied-de-Port, kjent som et av hvilestedene på pilegrimsleden til Santiago de Compostela, før du igjen vender nesen utover mot havet med Biarritz som mål og siste overnattingssted.

Turen er middels krevende, men vær forberedt på noen drøye stigninger de 3 midterste sykkeldagene (den ene dagen kan noe av etappen tas med tog, hvis ønskelig). Smak på de lokale matrettene, gjerne med spansk pepper fra Espelette (på ruten), som distriktets kokker har en forkjærlighet for. Hver kveld tas du varmt imot av vertskapet på små hoteller eller i sjarmerende gjestehus (chambres d’hôtes).

PROGRAM

Dag 1
Du ankommer Biarritz og tar inn på det sentralt beliggende hotellet. Turmateriellet vil du få utlevert av hotellpersonalet, mens syklene leveres av sykkelutleier neste morgen. Biarritz er bl.a. kjent for sin sjøvannsterapi, og kanskje frister en behandling for å senke skuldrene på feriens første dag? Vi foreslår en rusletur i byen eller kanskje et bad i havet før middag, som inntas på fritt valgt restaurant for egen regning. Overnatting.

Dag 2
Din baskiske oppdagelsesreise starter langs kysten sørover fra Biarritz. Du blir kjent med kystveien langs havet med klippefremspring, lange sandstrender og små dalsøkk. Landbruksområder og berglendt landskap danner bakteppet i innlandet. På turen kommer du innom stedstypiske landsbyer og byer, som f.eks. Saint-Jean-de-Luz i den langrunne og vide bukten med vakker kyststi og den kjente Saint Jean Baptiste-kirken. En rutebåt tar deg og sykkelen over fra Hendaye på fransk side av grensen til Hondarribia i Spania, en befestet fiskerby med rik historie, fargeglade husfasader og bugnende blomsterkasser. Middag for egen regning – her er spansk tapas og livlig folkeliv. 32 km.

Dag 3
Rutebåten tar deg tilbake til Hendaye, hvor du legger ut på dagsturens første etappe med stigning til Ascain, hvor du kan beundre den romerske broen og kulturskattene. Etter ytterligere 4 km kan du, om du har lyst, ta den lille «Rhune»-banen opp til Baskerlands høyeste punkt. Nyt en rusletur i de pittoreske gatene i Sare før den siste sykkelstrekningen til middelalderlandsbyen Ainhoa med bindingsverkshus, vaskeplass, fontener, dueslag og omkringliggende beitemarker med sorte får. Middag og overnatting på 4-stjerners hotell eller i tilsvarende «chambres d’hôtes de charme». 43 km.

Dag 4
Etter å ha tråkket opp Col de Pinodiéta, sykler du gjennom landsbyen Espelette, som var kjent for handel med de små villhestene med navnet Pottocks og for chilien med navn etter landsbyen. Du følger åssidene langs elven Nive, og veien snor seg videre til Saint Jean Pied-de-Port, verdenskjent som et av hvilestedene på pilegrimsleden til Santiago de Compostela og på UNESCO’s verdensarvliste med den spesielle Saint Jacques-porten. Middag for egen regning. Overnatting på «chambres d’hôtes de charme» eller hotell. 46 km.

Dag 5
Dagens etappe fra Saint Jean Pied de Port til Itxassou eller Cambo-les-Bains har løsning for alle: Ta utfordringen og sykle dagens etappe i naturens tegn med kraftig stigning (1100 m), eller om du er litt sliten etter dagen i forveien, kan du ta dagens etappe på toget (en avgang om morgenen og en avgang tidlig om ettermiddagen). Middag og overnatting i «chambres d’hôtes de charme» eller på hotell. 41 km.

Dag 6
Du vender nå sykkelstyret mot havet igjen, og dagens mål er Biarritz. Når du har lagt de første 15 km bak deg, kommer du over på sykkelsti og holder deg på denne helt til Bayonne. Nyt pausen i byen, som er kjent for sitt gastronomiske kjøkken og de lokale festene. Du rekker en sving ut mot havet og sykler langs Anglet-kysten tilbake til Biarritz. Middag for egen regning. Overnatting på det samme hotellet som ved turens start. Ringen er sluttet, og minneboken din har fått mange nye og spennende sider. 45 km.

Dag 7
Frokost på hotellet, avreise – eller frister noen dager ekstra ved havet?

Se flere sykkelturer

7 DAGER/ 6 NETTER

AVGANG
hver dag unntatt mandag
1.4. – 31.10.
2 – 8 personer

PRISER
6 netter på 3- og 4-stjerners hotell
eller chambre d’hôtes

Juli/ august
Kr 12.450,- pr person i dobbeltrom
Kr 4.750,- i enkeltromstillegg

Ekstra natt i Biarritz:
kr 1.250,- /person i dobbeltrom

Øvrige måneder
Kr 11.900,- pr person i dobbeltrom
Kr 3.550,- i enkeltromstillegg

Ekstra natt i Biarritz:
kr 900,- /person i dobbeltrom

TILLEGG
for el-sykkel: kr 1.400,-
Ved ankomst lørdager og søndager:
tillegg kr 275/person

MÅLTIDER
Frokost f.o.m. dag 2 t.o.m. dag 7
Middag dag 3 og dag 5

NIVÅ
Middels+. Første og siste etappe: moderat.
De tre etappene i midten: krevende partier, noen kraftige stigninger.
Den siste av disse tre kan delvis tas med tog.
Bestill gjerne el-sykkel.


Print side