Bordeaux, Médoc, Saint-Emilion- et eldorado for vinentusiaster

Skulle det finnes en «10 på topp»-liste i verden over vinslottforekomster i et begrenset område, må Médoc befinne seg på toppen! Vinområdene vi sykler gjennom, bærer navn som er som musikk i en vinentusiasts ører: Médoc, Margaux, Moulis, Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac og l’Entre-Deux-Mers… Det oppfordres til å smake lokale viner, her er det mye nytelse!

Landskapet i Haut Médoc og Haute Gironde er lettsyklet, og veivalget er gjort med omhu for i størst mulig grad å unngå biltrafikk. Området byr på mer enn vinmarker og vinslott, her er varierte innslag av landbruksområder, skogholt, brede elveløp med små havner og hyggelige landsbyer med kirker i romansk stil. Vakre Saint-Emilion på Unescos verdensarvliste er høydepunktet på turen, og den fine rundturen på sykkel østover fra vinlandsbyen byr på litt mer kupert terreng med vidt og vakkert utsyn til utallige fotomotiver, vinmarker og slott. Tilbake til Bordeaux går ruten trygt på sykkelvei/-felt helt inn til sentrum av storslagne Bordeaux, som kan minne om Paris i forminsket utgave. Gled dere!

PROGRAM

Dag 1
Ankomst Bordeaux (med fly eller tog) og transfer med drosje til Pian Médoc nord for Bordeaux. Det 3-stjerners hotellet med svømmebasseng har velrenommert restaurant, som også er distriktets eldste. Sykler og materiell utleveres av hotellpersonalet. Middag for egen regning (den kan evt. forhåndsbestilles for kr 350/ person).

Dag 2
Dagens etappe følger den vakre «Slottsruten», som et stykke nordover mot det verdenskjente Margaux-slottet går langs elven Garonne. Litt lengre nord flyter la Garonne sammen med Dordogne-elven og blir til La Gironde, som danner Europas største elvemunning ut i Atlanterhavet. «Slottsruten» gjennom Médoc bærer sitt navn med rette, her er det bare noen få pedaltråkk til neste slott, og det ene «grand cru»-slottet følger det andre. Hyggelig og behagelig sykling i grønne omgivelser fører deg til den lille havnen i Lamarque, hvor ettermiddagsfergen tar deg over til Blaye med det imponerende Vauban-citadellet, og midt i borgen ligger hotellet vårt (med svømmebasseng) med panoramautsikt over Gironde-elven, vinmarker og landskap. Middag for egen regning. 45 km.

Dag 3
Om morgenen følger du Gironde-elven sørover via «La Route de la Corniche Fleurie» – en liten vei som snor seg langs elven og over et lite høydedrag, med palmer, rosehager og oliventrær som vitner om det behagelige klimaet – fram til Bourg, en av regionens vakreste og best bevarte byer. På veien innover i landet passerer du kjente vinområder som Fronsac (vin herfra var blant favorittene i Ludvig IV’s hoff) og Pomerol, som er et beskjedent område i utstrekning, men hvis ry er av verdensformat – «Petrus»-vinen herfra ligger kanskje ikke innenfor budsjettrammene til den jevne sykkelturist? «Cheval Blanc» og «Château Angélus» ligger også på ruten inn til den nydelige vinlandsbyen Saint-Emilion, som med sin enestående monolittkirke og sine underjordiske ganger har stått på Unescos verdensarvliste siden 1999. Overnatting i hyggelig «chambre d’hôtes» eller 3-stjerners hotell. Middag for egen regning, her er det mange restauranter å velge i. 65 km.

Dag 4
Unn deg en lat morgen og nyt utsikten utover Saint-Emilion og vinmarkene. Vi foreslår å legge inn en vinsmaking (4-5 gode Saint-Emilion- og Pomerol-viner) kl. 10.30 (ikke søndager) i det spesielle slottet med jakobinerklosteret i sentrum av Saint-Emilion – en fin opplevelse (pristillegg kr 400/person). Dagens korte etappe går østover fra Saint-Emilion i vakkert og småkupert landskap med vidt utsyn via vinmarker og små landsbygrender. På veien sykler du forbi slott som Château Haut Sarpe, Château des Laudes, Château Laroque, Château Pavie og flere til. Velger du den lengste ruten, sykler du til byen Castillon la Bataille beliggende ved Dordogne-elven, som du følger et hyggelig stykke vei «hjemover» mot Saint-Emilion. Middag for egen regning. Overnatting på samme hotell. 25 km eller 35 km.

Dag 5 
I dag vender du nesen mot Bordeaux. Du nyter de siste Saint-Emilion-vinmarkene og kommer fram til Branne ved Dordogne-elven etter ca. 9 km. Herfra går hele turen på sykkelveien «Roger Lapébie» i variert terreng inn til sentrum av Bordeaux. Nyt gjerne medbrakt picnic-lunsj på en av rasteplassene, stopp gjerne ved Sauve Majeure-klosteret og i Créon, en befestet liten landsby typisk for distriktet. Ta inn de første inntrykkene av Bordeaux der du triller inn på Place de la Bourse ved det kjente «Vannspeilet» ved elven. Ditt 4-stjerners hotell med sentral beliggenhet representerer det gamle og herskapelige Bordeaux med sin typiske byggestil fra det 18. århundre. Middag for egen regning. 50 km.

Dag 6
Frokost på hotellet, hvor syklene leveres tilbake. Hjemreise. Eller ønsker du en forlengelse av oppholdet i Bordeaux? Valgte du denne turen p.g.a. din vininteresse, anbefaler vi varmt et besøk på La Cité du Vin i Bordeaux – et opplevelsessenter for vininteresserte.

Se flere sykkelturer

6 DAGER / 5 NETTER

AVGANGER
Avgang hver dag 01.04 – 31.10
2 – 8 personer

PRISER
5 netter på 3-stjerners hotell/chambres d’hôtes
Kr 11.100,- pr person i dobbeltrom
Kr 3.100,- i enkeltromstillegg

Tillegg for el-sykkel: kr 1.500

EKSTRA NATT I BORDEAUX
Kr 900,- pr person i dobbeltrom (med frokost)
4-stjerners hotell

VINSMAKING DAG 4
Kr 400,- pr person

MÅLTIDER
Frokost dag 2 t.o.m. dag 6

TILVALG
Kr 350,-/pers. for middag første kveld

NIVÅ
Lettsyklet terreng. Litt småkupert dag 4


Print side