Den franske landsbygda – en stemningsrapport på to hjul

Reisebeskrivelse fra en nyfrelst sykkelturist (og fornøyd kunde av TransProvence).

Vi våkner gradvis til lyden av fuglesang og den pirrende duften av lavendel blandet med fransk morgenkaffe som strømmer inn gjennom det åpne vinduet med kitthvite trådgardiner. Lyden av klirrende kopper og dempede stemmer blander seg inn i vår morgendøs, og vi forstår at det er tid for dagens første nytelse: fransk frokost i hagen.

Selv frokosten ble en opplevelse i seg selv

Morgenluften er kjølig, men solen varmer allerede, og vi finner oss et bord i halvskygge under det store kastanjetreet ved husveggen. På grønne pinnestoler inntar vi våre plasser og bestiller vår café au lait, som blir servert i to rykende varme kanner, den ene med kaffe og den andre med melk. Vi blander selv ingrediensene i en stor keramikkbolle uten hank og slurper det takknemlig i oss. Vår hyggelige vertinne kommer inn med sprø baguetter, myke croissanter og aprikossyltetøy. Hun hilser blidt ”bonjour” og spør om vi har sovet godt? Vi nikker og takker og føler oss fremdeles i en drøm.

Klare for tur!

Stemningen her i hagen rundt det eldgamle hovedhuset er slik vi bare har kunnet drømme om. Så grønt og fullt av dufter og små lyder. Nå begynner det å leve i stenveggen ved siden av oss, det er en liten firfisle som vekket til live av morgensolen titter fram med plirende øyne. Vi holder rundt kaffebollen vår med begge hender, og berømmer franskmennenes sans for de små detaljer, som å varme opp kaffemelken. Litt motvillig drikker vi opp og reiser oss, vi skal videre med våre to-hjulede reisefeller.

Skinnende nye og blanke venter de på oss, flotte franske tursykler, rikelig utstyrt med gir, vesker og kartholdere. Vi finner frem kartet med dagens etappe og studerer det en stund. Heretter skal vi klare oss selv. Vi må vinke adjø til vår hyggelige vertinne, og denne Edens hage, og er på vei inn i nye eventyr. Bagasjen har vi satt igjen i resepsjonen, den blir tatt hånd om. Foran oss snor veien seg som en grå slange i det grønne. Her er ingen sjenerende trafikk, men en bonde på traktor passerer oss mens han studerer oss inngående og rister på hodet. ”Bonjour”, vinker vi begeistret – og han hilser avmålt tilbake. Tenker vel at det er mange rare former for turisme, men at vi tross alt virker harmløse.

Landsbyperler og markblomster

Kilometrene legges raskt bak oss. Vi glir lett gjennom den idylliske franske landsbygda med vekselvis mellomeuropeiske løvskoger og åpent landskap med vinmarker og store gamle gårder i sten. Innimellom sykler vi gjennom små landsbyperler med sine slottsruiner, fontener og kirketårn. Valmuer lyser rødt i veikanten. Vi slår oss ned på en grønn eng med vår picnic-lunsj. Store franske tomater, baguetter, en ost og noen skinkeskiver. Vann og en halv rosé – på deling. Alle slags markblomster omgir oss. En liten strekk i det grønne og vi er klare til neste etappe.

Utmerket turbeskrivelse

Turen fortsetter i samme ånd, og vi navigerer lett på de franske småveiene. Vi stopper et sted det står ”Cave, Dégustation – Vente. Sonnez.”. Og trykker på en ringeklokke. I det lille forværelset får vi smake bondens vin, skjenket av ham selv – rød, rosé og hvit. Vi kjøper med oss en flaske av den gode, røde 95-årgangen til aperitiffen. ”Degustationen” har gitt oss masse ny energi, og det, sammen med tanken på en bedre middag, gjør at vi setter farten opp de siste kilometrene til hotellet. Denne gangen et landsbyhotell, et smalt høyt hus anno 1750, med villvin som dekker husfasade og navneskilt. Men vi vet at det er her, det sier vår utmerkede turbeskrivelse. Og det er det. Vel innenfor kan vi kjenne den fristende lukten av middag under tilberedelse, og vi blir tatt imot av vår nye vertinne som snakker i vei og viser oss opp til rommet. På skjeve trehunde år gamle steintrappetrinn går vi opp til 2. etasje og vårt rom for natten. Rommet er kjølig, nyrestaurert og delikat. Vi åpner vinduet ut mot det lille torget og hører lyden av rislende vann fra fontenen der ute. Vi er inne i en ny drøm nå, og rekker et ørlite glass av -95-årgangen på balkongen før vi lokkes nedenunder av de spennende duftene av krydder og urter fra det franske kjøkken. Vertinnen er straks klar og forteller om dagens meny. Og vi sender en takknemlig tanke til vår turoperatør TransProvence der hjemme som er den direkte årsak til at vi sitter her.

Hilsen nyfrelst sykkelturist!