Vintur i Bordeaux

Wine club de Norvége har sendt oss følgende poetiske tekst:

Om våren starter druene å vokse med en gang solen kommer
-først greinene, så bladene, så kommer druene. De våkner for å slikke sol og varme.

Men om våren har vi en stor fare, og det er frosten.
Dersom frosten kommer når druene har begynt å vokse, kan druene fryse i stykker.
Det hender at hele drueveksten blir ødelagt – fullstendig ødelagt – av frost, og ingen vinproduksjon blir mulig.
Derfor ser dere bålplassene rundt i terrenget. Når det er frostrisiko fyrer vi opp bål om natten, og redder den største delen av avlingen.
Da blir det fortsatt vin.

Om sommeren vokser druene – og vingården er en egen organisme som bader i sol og varme.
Druene vokser og blir modne.

Om høsten inspiserer vi dem grundig.
Hver jordhelling tar opp lys og varme forskjellig.
Vi inspiserer alle druer, og starter plukkingen der det er mulig. Vi begynner når solen har fått godt tak utpå dagen,
og vi velger drue for drue.
De modne plukkes, de som ikke er så modne kan stå til dagen etter.
Opptil 5 ganger kan vi besøke en plante for å få med bare de perfekte druene.

Vinproduksjonen gjennomføres med like stor grundighet som druedyrkingen.
Gjæring og lagring er like viktig.
Da får vi god vin, hvor smakingen er som å være på en konsert:

-først ser og lukter vi – vi får en forventning
-så kjenner vi smaken. Først forsiktig, så kommer den.
-det kan være en eksplosjon i smak
-så kjenner vi videre – det er mer
-så toner det ut som det avsluttende fløytespillet i konserten

Da er det god vin.

Skål for vår anledning til å drikke dette!

Høsten 2017

Eivind Solvang